Gebruik bij een Legionella besmetting

Onze filtratie systemen kun je veilig en snel inzetten bij een legionella besmetting. De filters voorkomen dat de legionellabacterie via waterdampen in de lucht terecht kan komen en ingeademd kan worden. De meeste van onze producten kunnen worden gebruikt bij zowel een legionella uitbraak als in een normale situatie. Bij een legionella besmetting kan dan eenvoudig een filter worden gemonteerd op de douchekop zodat de legionellabacteriën effectief worden verwijderd uit het drinkwater. 

 

Wat te doen bij een Legionellabesmetting?

Het kan altijd gebeuren dat er een legionellabesmetting ontstaat in een drinkwatersysteem. Legionella is namelijk een bacterie die van nature voorkomt in de grond en in het water. Een te hoge concentratie van legionella kan echter een gevaar opleveren voor de gezondheid. Op het moment dat de norm van 100 kolonievormende legionella eenheden wordt overschreden is het van belang om zo snel mogelijk te handelen om te voorkomen dat mensen besmet raken. Allereerst moet worden verhinderd dat de besmetting zich kan verspreiden en in de lucht terecht kan komen. Vervolgens moet de besmettingsbron worden opgespoord en het drinkwatersysteem worden gedesinfecteerd en grondig worden gereinigd. Om een legionellabesmetting op de juiste wijze aan te pakken kun je de stappen in het onderstaande Plan Van Aanpak volgen. 

 

Plan Van Aanpak (PVA):

1.     Constateren van normoverschrijding (vanaf 100 kolonievormende eenheden) 

2.     Legionella douchekoppen of filters plaatsen

3.     Bron opsporen en besmetting oplossen

4.     Herbemonsteren

5.     Schoonverklaring

6.     Legionella filters verwijderen of als de douchekop geen ‘normaal gebruik functie’ heeft, de gehele douchekop verwijderen.

Wijk nooit af van dit stappenplan!

 

Wat nooit te doen bij een Legionellabesmetting!

Door het plaatsen van legionella douchekoppen kun je een legionellabesmetting sneller oplossen. Toch leidt onvoldoende kennis over legionella besmettingen tot beslissingen en gedachten over de aanschaf van legionella douchekoppen die de situatie alleen verergeren, bijvoorbeeld:

  • Het is beter om de douche(s) af te sluiten
  • Legionella douchekoppen zijn te duur
  • Met legionella douchekoppen doe je alleen aan symptoombestrijding


Onze weerlegging van tegenargumenten:

"Het is beter om de douche(s) af te sluiten"

De douches afsluiten is echt de slechtste beslissing die je kunt nemen als er een legionella besmetting is geconstateerd. Op het moment dat je de douches buiten gebruik stelt zal de doorstroming van het water stagneren. Als het water stilstaat kan het makkelijker opwarmen. Door het gebrek aan doorstroming en de stijgende temperatuur van het water krijgt de legionellabacterie de kans om te groeien. Een legionella kolonie kan per dag zelfs verdubbelen en ook andere gevaarlijke bacteriën grijpen dan de kans om zich te vermenigvuldigen. Ook het afkoppelen van de waterleidingen om ze droog te zetten is geen goed idee. Door afsluiting en droogzetten van de leidingen creëer je ook stagnatie en stilstaand water in bijvoorbeeld de stijgleiding. Het makkelijker, veiliger en effectiever om legionella douchekoppen te monteren als je snel de besmetting wilt aanpakken. 

Het afsluiten van de doucheruimte(s) veroorzaakt ook ongemak voor de gebruikers. En als bekend wordt dat de douches buiten werking zijn vanwege een legionella besmetting kan het ook nog een flinke reputatieschade opleveren. Sluit dus nooit de douches af bij een legionella besmetting maar installeer meteen legionella douchekoppen.

 

"Legionella douchekoppen zijn te duur"

Een ander veelgehoord argument om geen legionella douchekoppen te laten plaatsen is dat ze te duur zijn. Natuurlijk is het een investering om alle douchekoppen te vervangen voor legionella douchekoppen, maar wel een die zich snel terugbetaalt. Bij een normoverschrijding kun je eenvoudig en binnen een minuut filters monteren op de douchekoppen die de verspreiding van de bacterie tegengaan. Als de norm weer naar een acceptabel niveau is teruggezakt kan het filter worden verwijderd en de douchekop kan in gebruik blijven. Het systeem is snel in werking te zetten en bespaart je op die manier veel geld. Bovendien zijn onze producten heel betaalbaar omdat wij in eigen beheer onze filtratiesystemen produceren.

 

"Legionella douchekoppen plaatsen is alleen symptoombestrijding"

Het plaatsen van een legionella douchekop kan voorkomen dat de legionellabacteriën in de lucht terecht komen en kunnen worden ingeademd. Omdat het filter de gebruikers beschermd tegen besmetting kun je meteen op zoek gaan naar de besmettingsbron. Je verliest dus geen tijd om te bedenken hoe je je gebruikers kunt beschermen tegen een besmetting en meteen je focussen op het oplossen van het probleem. Het idee dat het plaatsen van legionella douchekoppen alleen maar symptoombestrijding zou zijn is dus fundamenteel niet juist.

 

Kennis over het plaatsen van legionella filters

Er is niet altijd de juiste kennis aanwezig bij technische medewerkers om goed advies te kunnen geven over legionellapreventie. Bij voorkeur vraag je advies over legionellapreventie bij een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf. Heb je nog geen BRL 6010 Gecertificeerd bedrijf in de buurt kunnen vinden? In ons dealernetwerk is er vast een BRL 6010 bedrijf te vinden wat bij je in de buurt gevestigd is.