Legionella douchekoppen

De Longus Pro Line zijn kwalitatieve en innovatieve legionella douchekoppen die in Nederland zijn ontwikkeld. Onze filters hebben een LOG 8 kwalificatie wat de hoogste waardering in Nederland is, en zijn Kiwa gecertificeerd. Bij het ontwerpen van deze lijn is gelet op de veiligheid zonder daarbij luxe en comfort uit het oog te verliezen. De Pro Line kan daardoor in iedere gewenste situatie worden toegepast. Omdat onze legionella douchekoppen in Nederland worden geproduceerd en geassembleerd kunnen wij zeer snel leveren en blijven onze producten betaalbaar. 

 

Wat te doen bij een Legionellabesmetting?

Het valt niet uit te sluiten dat er een legionellabesmetting optreedt in een drinkwatersysteem. Op het moment dat er een normoverschrijding is geconstateerd van 100 kolonievormende eenheden is het zaaks om zo snel mogelijk te voorkomen dat de besmetting zich kan verspreiden en in de lucht terecht komt. Vervolgens moet meteen de besmettingsbron worden opgespoord en het drinkwatersysteem worden gedesinfecteerd en gereinigd. Het beste kun je de stappen in het onderstaande Plan Van Aanpak volgen. 

 

Plan Van Aanpak (PVA):

1.     Constateren van normoverschrijding (vanaf 100 kolonievormende eenheden, want het kan per dag verdubbelen) 

2.     Legionella douchekoppen of filters plaatsen

3.     Bron opsporen en besmetting oplossen

4.     Herbemonsteren

5.     Schoonverklaring

6.     Legionella filters verwijderen of als de douchekop geen ‘normaal gebruik functie’ heeft, de gehele douchekop verwijderen.

Wijk nooit af van dit stappenplan!

 

Wat nooit te doen bij een Legionellabesmetting!

Het plaatsen van legionella douchekoppen kan een oplossing van het probleem bespoedigen en voorkomen dat mensen besmet raken. Toch worden er door onvoldoende kennis over legionella besmettingen beslissingen genomen over de aanschaf van legionella douchekoppen op grond van argumenten of uitspraken die alleen kunnen leiden tot verergering van de situatie. De argumenten zijn bijvoorbeeld:

  • Het is beter om de douche(s) af te sluiten
  • Legionella douchekoppen zijn te duur
  • Met legionella douchekoppen doe je alleen aan symptoombestrijding

 

Diverse argumenten bij gebrek aan kennis.

"Het is beter om de douche(s) af te sluiten"

De douches afsluiten is echt het slechtste argument wat kan worden aangedragen. Zodra de doorstroming van het water stagneert of helemaal stilstaat kan het water makkelijker opwarmen. Door het gebrek aan beweging van het water krijgt de legionellabacterie de kans om aan te groeien en de kolonie kan dan zelfs per dag verdubbelen. Ook andere gevaarlijke bacteriën krijgen dan de kans om zich te vermenigvuldigen met alle gevolgen van dien. 

Er zijn ook technische medewerkers die bij een besmetting de doucheruimte willen afkoppelen om de leiding droog te zetten. Na het oplossen van het probleem zouden ze de afsluiting weer ongedaan maken. Het is makkelijker om legionella douchekoppen te plaatsen als je het probleem wilt aanpakken. Je kunt met het plaatsen van legionella douchekoppen sneller op zoek naar de besmettingsbron en kunt daardoor ook sneller het probleem verhelpen. Bovendien creëer je bij afsluiting en droogzetten van de leidingen ook weer stagnatie en stilstaand water in bijvoorbeeld de stijgleiding. 

Een negatieve bijkomstigheid van het afsluiten van de doucheruimte(s) is dat het ongemak oplevert omdat de douches buiten werking zijn. Daarnaast kan het ook flink wat reputatieschade opleveren als bekend wordt dat de douches niet toegankelijk zijn vanwege een legionella besmetting. Het afsluiten van doucheruimte(s) kan je dus veel geld en imagoschade kunnen kosten. Nooit doen dus!

 

"Legionella douchekoppen zijn te duur"

Een ander argument om niet voor legionella douchekoppen te kiezen is dat ze te duur zouden zijn. Onze producten zijn betaalbaar omdat wij in eigen beheer onze filtratiesystemen produceren. Bovendien kunnen door onze duale functionaliteit en ‘normaal gebruik functie’ de douchekoppen ook na de calamiteit in gebruik blijven. Als de legionella besmetting is opgelost kan het filter eenvoudig worden verwijderd. En wanneer er in de toekomst weer een normoverschrijding is kan er binnen een paar seconden een nieuw filter worden geplaatst. Het kost inderdaad geld om te investeren in de legionella douchekoppen, maar dat geld verdient zich daarna snel weer terug. 

 

"Met legionella douchekoppen doe je alleen aan symptoombestrijding"

Een legionella douchekop voorkomt dat de bacteriën in de lucht terecht komen en kunnen worden ingeademd. Doordat je erop kunt vertrouwen dat de bacteriën worden afgevangen en de gebruikers beschermd zijn kun je snel op zoek gaan naar de besmettingsbron. Je verliest geen tijd om erover na te moeten denken over hoe je de moet voorkomen dat de bacteriën in de lucht terecht komen. De gedachte dat het plaatsen van legionella douchekoppen alleen maar symptoombestrijding zou zijn is dus fundamenteel onjuist.

 

Kennis over plaatsen Legionella filters

Er is niet altijd genoeg kennis aanwezig bij technische medewerkers om adequaat te kunnen adviseren over legionellapreventie. Je kunt daarom het beste kiezen voor een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf waar je wel het juiste advies kunt krijgen. Heb je nog geen BRL 6010 gecertificeerd bedrijf kunnen vinden? Ons dealernetwerk is groot genoeg om je te kunnen helpen een BRL 6010 bedrijf te vinden bij jou in de buurt. 

Om naar Legionella veilige oplossingen te gaan klik op onderstaande button: